המפתח: שינוי עמדה

כל כך הרבה משאבים מושקעים בצמצום האבטלה, מה הם הקשיים האמיתיים ומדוע במקרים רבים זה פשוט לא עובד? מה פספסנו? רונית שי

המפתח: שינוי עמדה

 מסוגלות תעסוקתית

כאשר מדברים על מסוגלות תעסוקתית (Employability), הכוונה היא ליכולת להשתלב בעולם העבודה. יכולת זו מבוססת בעיקר על:

מקצועיות - ניסיון תעסוקתי ושיפור מתמיד של יכולות מקצועיות.

כישורי חיים תעסוקתיים - שיווק עצמי, מוטיבציה, יוזמה, אחריות אישית, יכולת הסתגלות לשינויים, תקשורת בין אישית, אסרטיביות, עמידה בלחצים, ניהול זמן ועוד.

העוּבדות ידועות, מה שפחות ברור הוא כיצד לפתח מיומנויות בשני התחומים באופן מאוזן: ללמוד כי לא מספיק ללכת כל יום לעבודה ולהדפיס כרטיס. הרי לא פחות חשוב להכיר את עמיתיך, לברך אותם לשלום, ובה בעת להקדיש זמן להתפתחות מקצועית גם כאשר המשרה נראית בטוחה ומספקת.

עבור מי שנמצא מחוץ למעגל העבודה האיזון והחיבור בין שני התחומים הללו חיוני לא פחות. כמה פעמים נשאל את עצמינו "כיצד הבחורה הזו, המוכשרת ובעלת תעודות מפה ועד הודעה חדשה, נאלמת דום במעגלי מכוני המיון?"

אז מה כל כך קשה?

קשה לגלות מה עוצר בעדך, ללא עזרה מבחוץ שתסייע לך עם "הנקודות העיוורות" שלך, אותם הגורמים שלא מאפשרים לך להשתלב בצורה טובה בעולם העבודה.
הפתרון המועדף על ידי רבים יהיה לנסות "הכוונה חיצונית" שבסיומה תדע מה המבחנים אומרים על כישוריך, כיצד להתלבש לראיון עבודה ומה התשובה המתאימה לשאלה: "מה היתרונות והחסרונות שלך". אמנם, יש ערך לידע הזה, אך בפועל אנו רואים שקשה לעשות בו שימוש שמאפשר שינוי תעסוקתי משמעותי ויעיל, ללא ידיעה על אותן נקודות עיוורות שלרוב אנחנו לא עוסקים בהם.

כאן אולי המקום לחקור ולהתבונן קצת בעמדות שלך כלפי עצמך וכלפי עולם העבודה.

מה זו עמדה ומדוע זה רלוונטי לשינוי תעסוקתי יעיל?

כאשר אנו מונים גורמים מעכבי השתלבות תעסוקתית (חסמים), אנחנו מבדילים בין הגורמים האובייקטיבים-חיצוניים לבין גורמים פנימיים כגון אמונות, דעות, רגשות וניסיון חיים. לדוגמה:

כאשר נועה אומרת ש"לא ניתן להיות עובדת סוציאלית בלי תעודת בגרות וכמובן תואר ראשון רלוונטי", היא מתארת גורם מעכב אובייקטיבי-חיצוני.

כאשר נועה טוענת כי "אין לי מספיק שכל, אין לי זמן, אני מבוגרת מדי ללמוד", ניתן לשער כי מדובר הפעם בגורם מעכב פנימי.

דוגמה נוספת לגורם מעכב היא האמונה כי: "הדרך היחידה שבה אוכל להגשים את עצמי כמטפלת באנשים נזקקים ולהתפרנס, היא אם אהיה עובדת סוציאלית מוסמכת".

 

העמדה של האדם כלפי יכולתו להשתלב תעסוקתית באופן יעיל, נובעת במידה רבה מאותם גורמים פנימיים, מהאופן בו הוא תופס את המציאות ואת עצמו בתוכה.

 

קווים מנחים לשיפור היכולת להשתלבות בעבודה בתכנית תעסוקתי

שינוי עָמַדוֹת החוסמות השתלבות בעבודה- שינוי ברמת העמדה מסיר חסמים ומרחיב את אפשרויות התעסוקה של המשתתפים בתכנית. השינוי שנוצר הוא איכותי ולטווח ארוך.

 

דוגמאות:

 "לא משתלם לי לעבוד ולתת את כל הכסף לגן ולצהרון", "מאוחר מדי בשבילי ללמוד",

"אני לא יכולה להגיע כשיש לוויה, ככה זה אצלנו...", "אני מתביישת שאני טועה בכתיבה".

 

רכישת כישורי חיים תעסוקתיים- לימוד שיווק עצמי ומיומנויות בין-אישיות בשיטה המקדמת יוזמה, אחריות אישית לתהליך ההשמה וחשיבה יצירתית.

דוגמאות: התנהלות אפקטיבית מול סמכות במקום העבודה, ניהול זמן נכון של הורה עובד

התאמת תכנית תעסוקה אישית- כל תכנית נבנית בהתאם למטרה תעסוקתית שהמשתתף מגדיר לעצמו במהלך הסדנה או בפגישות אישיות. המטרה מוגדרת על ידי המשתתף עצמו בתהליך אקטיבי (בניגוד לאבחונים פסיביים על ידי אנשי מקצוע). באופן כזה סיכויי השתלבות יעילה לטווח ארוך גדלים מאד.

 

 

מאמרים נוספים בנושא

קורות חיים- איך עושים את זה?

קורות חיים- איך עושים את זה?

כתיבת קורות חיים, אינה משימה טכנית בלבד, מטרתה לפתוח לך דלת, לתת לך הזדמנות להציע את עצמך לתפקיד, מעוניין לעשות זאת נכון ולהגדיל את סיכוייך? תוכל לקרוא כאן את ההנחיות לכתיבה נכונה ויעילה

מאת יניב שמואלי
 ייעוץ תעסוקתי לבכירים ואנשי הייטק

ייעוץ תעסוקתי לבכירים ואנשי הייטק

התחרות קשה, ככל שעובר הזמן יש יותר ויותר אנשים שמתמודדים על משרות בכירות וכאן אנחנו נכנסים לתמונה.

 

מאת תעסוקתי